Photo
Photo Gallery - LYKIA
45 ναυτικÜ μßλια χωρßζουν τη Ρüδο απü τις απÝναντι ακτÝς της ΔυτικÞς Λυκßας στην Τουρκßα. Μεγαλýτερη πüλη η ΦετχιγιÝ Ýχει μπει για τα καλÜ στο τουριστικü παιγνßδι. ΑπÝχει 285 χιλιüμετρα απü την Αλικαρνασσü, 415 απü τη Σμýρνη, 323 απü το ΚουσÜντασι και 185 απü τη Μαρμαρßδα. ΑνÞκει στην επαρχßα των Μοýγλων. Το πιο κοντινü αεροδρüμιο, του ΝτÜλαμαν, απÝχει 50 χιλιüμετρα και το αεροδρüμιο της ΑττÜλειας 295 χιλιüμετρα .
Σ αυτÞ την τοποθεσßα βρßσκονταν η αρχαßα Τελμησσüς, η οποßα καταστρÜφηκε απü σεισμοýς. Αυτüς εßναι ο λüγος που απÝμειναν λßγα για να δουν οι τουρßστες απü το μακρινü παρελθüν. Μη ξεχνÜμε üτι η περιοχÞ κατοικεßται εδþ και 5.000 χρüνια.Η πüλη προφυλαγμÝνη απü το μυχü του κüλπου της ΜÜκρης η του Γλαýκου εßναι Ýνας ιδανικüς τüπος διακοπþν με μεσογειακü κλßμα, το οποßο εßναι ζεστü το καλοκαßρι και βροχερü το χειμþνα. Η θερμοκρασßα το καλοκαßρι κυμαßνεται στους 30 βαθμοýς και το χειμþνα σπÜνια κατεβαßνει τους 10 βαθμοýς Κελσßου. Τα νερÜ της θÜλασσας δεν εßναι ποτÝ κÜτω απü τους 16 βαθμοýς.
Η Τελμησσüς, ανÞκε τον 5ο αιþνα στην ΑθηναúκÞ Συμμαχßα. Στην αρχÞ του 4ου ελÝγχονταν απü τον βασιλιÜ Ξανθü Αρμπßνα και το 334 ο Αντιπατρßδης που διοικοýσε την πüλη υποδÝχθηκε τα στρατεýματα του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου. Αργüτερα η πüλη διοικÞθηκε απü τον Αντßγονο το Μονüφθαλμο, το 309 π.Χ. απü τους Πτολεμαßους και το 197 για λßγο διÜστημα απü τους Σελευκßδες. Στη συνÝχεια προσαρτÞθηκε στο βασßλειο των Ατταλιδþν και στην αυτοκρατορßα των Ρωμαßων. Τον 8ο μ.Χ. αιþνα με το üνομα Αναστασιοýπολις ανÞκε στη ΒυζαντινÞ Αυτοκρατορßα. Οι Τοýρκοι τη μετονüμασαν σε ΜÜκρη (Migri) και το σημερινü üνομα δüθηκε προς τιμÞν του πρþτου Τοýρκου πιλüτου Φετχß ΜπÝη.Η Μ Ü κ ρ η ε ν ρ ι π Þ ο φ θ α λ μ ο ý
Η ΜÜκρη δεν Ýπαψε ποτÝ να κατοικεßται απü ελληνικü πληθυσμü. Το 1922 εδþ ζοýσαν 3.300 ¸λληνες, 1.200 Τοýρκοι και 60 Εβραßοι. Εκτüς απü τα σχολεßα υπÞρχαν οι εκκλησßες του Αγßου ΝικολÜου και της Αγßας ΠαρασκευÞς. ΜετÜ την ανταλλαγÞ των πληθυσμþν οι κÜτοικοι εγκαταστÜθηκαν στη ΝÝα ΜÜκρη του Μαραθþνα, πολλοß πÞγαν στη Ρüδο, ενþ κÜποιοι Üλλοι ξενιτεýτηκαν στην Αυστραλßα.
Λßγες þρες εßναι αρκετÝς για να δεßτε ü,τι απÝμεινε απü τις καταστροφÝς που επÝφεραν οι Üνθρωποι και οι σεισμοß του 1856 και του 1958. Στο αρχαßο θÝατρο, üπου τα τουρκÜκια παßζουν μπÜλα, σþζονται λßγες σειρÝς καθισμÜτων και μÝρος της σκηνÞς, ενþ μια σαρκοφÜγος βρßσκεται δßπλα στο δημαρχεßο. Το μουσεßο λειτουργεß απü το 1986 και εßναι ανοικτü κÜθε μÝρα, εκτüς απü ΔευτÝρα, απü 09.00 Ýως 18.00. ¸χει δýο αßθουσες στις οποßες θα δεßτε πολλÜ κεραμικÜ (Ýνα πολý ωραßο ελληνιστικü μελανüμορφο αγγεßο), συλλογÝς νομισμÜτων, μερικÜ βυζαντινÜ αντικεßμενα και την περßφημη τρßγλωσση στÞλη απü το Λητþο, ýψους 1,35. Σ αυτÞ τα κεßμενα χαρÜχτηκαν στις γλþσσες της Λυκßας, την ελληνικÞ και την αραμαúκÞ στο 358 π.Χ., üταν βασιλιÜς Þταν ο ΠÝρσης Αχαιμενßδης ΑρταξÝρξης Γ´ του Ωχοý.Μßα σαρκοφÜγος βρßσκεται στην κυριολεξßα καταμεσÞς του δρüμου προς στη θÜλασσα. ΕπÜνω σ Ýνα μεγÜλο λüφο υπÜρχει λαξευμÝνος ο μεγαλοπρεπÞς τÜφος του Αμýντα, ανÜμεσα σε μικρüτερους Üλλους και εßναι ορατüς απü το κÝντρο της πüλης. Χτßστηκε πιθανüν τον 4ο π.Χ. αιþνα και Ýχει πρüσοψη ελληνικοý ναοý. Δýο ιωνικοß κßονες και δýο στýλοι στηρßζουν το αÝτωμα με τα σιγματοειδÞ κοσμÞματα. Κατεβαßνοντας απü τον τÜφο δεξιÜ, θα φτÜσετε στη βυζαντινÞ ακρüπολη την οποßα αναμüρφωσαν στην ισλαμικÞ εποχÞ. Το σημεßο αυτü εßναι ιδανικü για φωτογραφÞσεις με την πιο ωραßα θÝα του κüλπου της ΜÜκρης.Μ ε γ κ ο υ λ Ý τ σ τα 1 2 ν η σ ι Ü
Ο υπüλοιπος χρüνος σας εßναι ελεýθερος για να πραγματοποιÞσετε εκδρομÝς στο Ολοýντενßζ, το Λιβßσι και το νησÜκι του Αγßου ΝικολÜου. Οι ντüπιοι διαφημßζουν με Ýμφαση τα 12 νησιÜ του κüλπου, στα οποßα μπορεßτε να κολυμπÞσετε και να δεßτε διÜφορα ερεßπια, üπως απομεινÜρια σπιτιþν, δεξαμενþν και εκκλησιþν, κυρßως βυζαντινÞς εποχÞς. ΑυτÝς οι εξορμÞσεις αποτελοýν τουριστικÞ ατραξιüν της περιοχÞς καθþς πολλÜ εßναι τα γιοτ που σαλπÜρουν καθημερινÜ για νιþσετε τη θαλασσινÞ αýρα, ν απολαýσετε την ηλιοθεραπεßα σας, να διασκεδÜσετε, να κÜνετε στÜσεις στα νησÜκια, ρομαντικÝς βουτιÝς σε Þσυχους κολπßσκους με καταγÜλανα νερÜ και να γευματßσετε εν πλω. Οι κρουαζιÝρες πραγματοποιοýνται με ενοικιαζüμενα Üνετα γιοτ τýπου “ΓκουλÝτ” που Ýχουν μÞκος απü 18 Ýως 34 μÝτρα και διαθÝτουν 10 καμπßνες δýο θÝσεων. Τα τουριστικÜ γκρουπ ξεκινοýν για την κρουαζιÝρα με διüροφα πλοßα που χωροýν 50 Ýως 150 επιβÜτες και διαθÝτουν τουαλÝτες, αποδυτÞρια, σωσßβιες μπÜρες για να κÜνουν μπÜνιο τα παιδιÜ. ΣυνÞθως ο γýρος που κÜνουν αποτελεßται απü πÝντε στÜσεις οι οποßες γßνονται στον κüλπο Gobun η Περσικü Κüλπο, üπου τα κρυστÜλλινα νερÜ Ýχουν βÜθος 710 μÝτρα, στα ΛουτρÜ της ΚλεοπÜτρας που κÜποτε το νερü Þταν Ýνα κι Ýνα για το δÝρμα με μεγÜλη περιεκτικüτητα σε ασβÝστιο, μαγνÞσιο κ.λ.π., στο ΝτοκγιÜρντ, στα επßπεδα νησιÜ και στο Κüκκινο νησß η κüλπο Σαμανλßκ.Μη παραλεßψετε να δεßτε το ΦαρÜγγι με τις Πεταλοýδες στο ΚελεμπεκλÝρ Βαντισß, üπου υπÜρχει δυνατüτητα διανυκτÝρευσης σε κÜμπινγκ. Εδþ ζουν περισσüτερα απü 100 εßδη πεταλοýδων, μερικÜ απü τα οποßα πολý σπÜνια. Το φαρÜγγι Ýχει ýψος 1.500 μÝτρα. Εßναι προστατευüμενη περιοχÞ και υπÜρχουν καταρρÜκτες που πÝφτουν απü ýψος 60 μÝτρων. ΚÜποιοι επιχειροýν την κατÜβαση περνþντας απü τους βρÜχους του χωριοý ΦαρÜλια. Αν σας αρÝσουν τα ψÝματα να πÜτε για να μÜθετε επιτüπου την ιστορßα με τον Τοýρκο που διαδßδεται πως «βρÞκε Ýνα κρεμμýδι που ζýγιζε 44 οκÜδες». Απü τüτε γι αυτοýς που λÝνε ψÝματα …οκÜδων Ýμεινε η φρÜση «πÜλι Ýκοψες την κρεμμýδα της ΦαρÜλιας».
ΠαραλιακÜ μετÜ τη ΦαρÜλια εßναι το χωριü ΚαμπÜκ, αγαπημÝνος τüπος παραθερισμοý καλοστεκοýμενων Κωνσταντινουπολιτþν.
¼σοι θÝλουν να δουν τις θαυμÜσιες φυσικÝς ομορφιÝς , τα ενδιαφÝροντα της περιοχÞς, αλλÜ και να γνωρßσουν τον τρüπο ζωÞς των ανθρþπων δοκιμÜζοντας πιÜτα της τοπικÞς κουζßνας νοικιÜζουν τζιπ, που τους δßνουν την ευκαιρßα να γνωρßσουν Üλλες διαδρομÝς ανÜμεσα σε βουνÜ, ποτÜμια και αμμþδεις παραλßες.
Οι φßλοι του ρÜφτιγκ στον ποταμü ΝταλαμÜν θα δοκιμÜσουν την ευχαρßστηση που μüνο αυτοß ξÝρουν να απολαμβÜνουν μÝσα στη φýση. Και üταν πεινÜσουν μποροýν να γευθοýν φρÝσκο ψÜρι, συνÞθως πÝστροφα. ¼σοι ασχολοýνται με καταδýσεις θα βρεθοýν στο στοιχεßο τους. Ακüμα και αυτοß που δεν Ýχουν επαγγελματικÞ πεßρα μποροýν να πÜρουν μαθÞματα επιτüπου για να γνωρßσουν στα βÜθη της θÜλασσας του Αιγαßου πολλÜ μυστικÜ, συνδεδεμÝνα με πειρατÝς και θησαυροýς.
Η πεζοπορßα και η ιππασßα σε δασικοýς δρüμους εßναι αρκετÜ διαδεδομÝνη. Αυτü üμως που εντυπωσιÜζει τον επισκÝπτη στο ΦετχιγιÝ εßναι οι πτÞσεις με ανεμüπτερο η αερüστατο. Ιδιαßτερα στο βουνü ΚρÜγος (ΜπαμπαδÜγκ) Ýχει μÝρες που ο ουρανüς δε φαßνεται απü τα πολýχρωμα πανιÜ των σýγχρονων ΙκÜρων. Η περιοχÞ Ολοýντενßζ συμπεριλαμβÜνεται απü τους ειδικοýς στις 10 καλýτερες στον κüσμο για τους σýγχρονους ºκαρους. Εδþ που τα λÝμε δεν εßναι και λßγο να βλÝπεις απü τα 1619 μÝτρα μια απü τις ομορφüτερες μεσογειακÝς ακτÝς με διασκορπισμÝνα τα νησÜκια. Αν θÝλετε να φýγετε με αξÝχαστες εντυπþσεις αυτÝς οι πτÞσεις διαρκοýν 40 λεπτÜ και η προσγειþσεις γßνονται στην αμμþδη παραλßα.ΠολλÜ ξενοδοχεßα και ενοικιαζüμενα δωμÜτια υπÜρχουν στο θÝρετρο Ολοýντενßζ, 17 χιλιüμετρα απü το ΦετχιγιÝ. Η ελληνικÞ του ονομασßα Σýμπολο η ¸μβολο. Πιθανολογεßται üτι εδþ βρισκüταν η αρχαßα Περδικßα που καταποντßσθηκε ýστερα απü φοβερÞ Ýκρηξη του ΚατακαλμÜζη η ΑντικρÜγου. ΣÞμερα θεωρεßται απü τα σπουδαιüτερα τουριστικÜ κÝντρα της Τουρκßας. Οι ντüπιοι το ονομÜζουν «ΝεκρÞ ΘÜλασσα» επειδÞ χωρßζεται απü τη θÜλασσα με μßα μικρÞ γραμμÞ γιαλοý και συνδÝεται με αυτÞ με Ýνα μικρü κανÜλι. Η νηνεμßα των νερþν, ακüμα και üταν φυσοýν δυνατοß Üνεμοι, σε συνδυασμü με την αγριüτητα του τοπßου χαρßζουν στην περιοχÞ μια ξεχωριστÞ ομορφιÜ την οποßα για να την απολαýσετε θα πληρþσετε εισιτÞριο. Η δασικÞ Ýκταση που βλÝπετε εßναι το εθνικü πÜρκο ΤαμπιÜτ.
Απü τις κρουαζιÝρες που γßνονται το μεγαλýτερο ενδιαφÝρον παρουσιÜζει η επßσκεψη στο νησÜκι του Αγßου ΝικολÜου (ΓκεμιλÝρ Αντασß). Θα χρειαστεß μισÞ þρα να πÜτε, μßα þρα για να το εξερευνÞσετε και αναγκαστικÜ θα βρÝξετε τα πüδια σας αφοý δεν διαθÝτει διαμορφωμÝνη αποβÜθρα. Κατοικεßται τουλÜχιστον απü τα πρωτοχριστιανικÜ χρüνια. ΑρχαιολογικÝς ανασκαφÝς Ιαπþνων που Üρχισαν το 1990 Ýφεραν στο φως 11 εκκλησßες στο νησß και τη γýρω περιοχÞ.
Εδþ υπÞρχε βυζαντινÞ πüλη και για τριÜντα χρüνια επßσκοπος Þταν ο ‘Αγιος Νικüλαος, πριν πÜει στα Μýρα (ΝτεμρÝ). Στη μεγÜλη εκκλησßα διατηρεßται σχεδüν ολüκληρο το ιερü κι Ýνας διÜδρομος αριστερÜ του. Πßσω απü το χοροστÜσιο Ýνα κλßτος χρησßμευε για σκευοφυλÜκιο.Εκτüς απü την απüλαυση της ωραιüτατης θÝας του πελÜγους με τα νησÜκια απü το ψηλüτερο μÝρος του Αγßου ΝικολÜου αξßζει να περπατÞσετε ως την κορφÞ για να δεßτε το νεκροταφεßο, ερεßπια απü τεßχη, εκκλησÜκια και το Επισκοπικü με μεγÜλα δωμÜτια. Δýο πελþριες δεξαμενÝς πιθανüν χρησßμευαν για τροφοδοσßα νεροý στα σπßτια.
Σ τ ο χ ω ρ ι ü «φ Ü ν τ α σ μ α»
¼ποιος βρεθεß στη ΜÜκρη εßναι αδιανüητο να μη πÜει στο «χωριü φÜντασμα». ΔÝκα χιλιüμετρα μüνο εßναι η απüσταση για το μελαγχολικü Λιβßσι. Το χωριü το εγκατÝλειψαν οι κÜτοικοß του το 1923 με την ανταλλαγÞ των πληθυσμþν μεταξý ΕλλÜδας και Τουρκßας. Οι ¸λληνες Ýφυγαν για να βρουν νÝα σπßτια στην ΕλλÜδα. Περßπου 2.000 γυναικες και Üντρες με μÜτια φοβισμÝνα και σκοτεινÞ καρδιÜ ξεκßνησαν το βασανιστικü ταξßδι για τη ΝÝα ΜÜκρη του Μαραθþνα και το χωριü ΦαρÜκλα στη βüρεια Εýβοια. Ωστüσο οι Τοýρκοι που κατοικοýσαν στην ΕλλÜδα δεν εμφανßστηκαν ποτÝ στο χωριü. Απü τüτε παραμÝνει «αλαφροúσκιωτο» χωριü με σπßτια üρθια, αλλÜ Ýρημα, χωρßς ταβÜνια. Και μια πλατεßα που ακüμα περιμÝνει να υποδεχθεß üποιον νοσταλγü θÝλει να το επισκεφθεß.
Το σημερινü του üνομα ΚαγιÜκιοß. Εßναι η αρχαßα Καρμυλησσüς. Η παρουσßα ΕλλÞνων χρονολογεßται απü τη βυζαντινÞ εποχÞ. Απü το 14ο αιþνα, πολλοß απü αυτοýς, Þταν απü τη Ρüδο και το Καστελüριζο. ΚÜποτε το χωριü εßχε δικü του νοσοκομεßο με πÝντε γιατροýς, τρßα φαρμακεßα, δημοτικü σχολεßο και βιβλιοθÞκη. Πριν απο την ΑνταλλαγÞ οι ¸λληνες Þταν 6.500 και μüνο 500 οι Τοýρκοι.
ΣÞμερα στην ΚÜτω Ενορßα βρßσκεται η Παναγßα η Πυργιþτισσα, αφιερωμÝνη στα Εισüδια της Θεοτüκου. Στο κÝντρο του χωριοý υπÜρχουν ερεßπια απü το ιερü του ναοý της Αγßας ¢ννας. Στην ΠÜνω Ενορßα εßναι ο βυζαντινüς ναüς του ΤαξιÜρχη (Γιουκαρß Κιλßσε), ενþ Üλλα εκκλησÜκια υψþνονται στις κορυφÝς των λüφων.
Το πιο κοντινü τουρκικü χωριü εßναι το ΧισÜρονιοý και νüτια η παραλßα ΒÜú, üπου τα καλÜ χρüνια οι ΛιβισιανÝς πÞγαιναν για να λευκÜνουν το μετÜξι και κατüπιν να υφÜνουν τα προικιÜ στους αργαλιοýς. ΠÝντε χιλιüμετρα δυτικÜ μßα Üλλη κουκλßστικη παραλßα εßναι η ΚÜμειρος. ΤÝλος, τρßα χιλιüμετρα απü το Λιβßσι βρßσκεται το Αφ ΚουλÝ. Εßναι το ελληνικü χωριü Εýκολα η Αγιαýκουλα, με λαξευμÝνη σε βρÜχο τη μονÞ του Αγßου Ελευθερßου.
Ο ι κ ο ρ υ φ α ß ε ς ε π ι λ ο γ Ý ς
Μη φýγετε απü την περιοχÞ χωρßς να δοκιμÜσετε τις 1001 τουρκικÝς νýχτες στις δισκοθÞκες και στα παραδοσιακÜ μαγαζιÜ, üπου ο αισθησιακüς χορüς της κοιλιÜς εßναι Ýνα θÝαμα που πρÝπει οπωσδÞποτε να απολαýσετε.
Στην αγορÜ του ΦετχιγιÝ ψÜξτε και θα βρεßτε θεσπÝσια δεßγματα οθωμανικÞς τεχνοτροπßας σε χαμηλÝς τιμÝς, αλλÜ και πολλÜ αθλητικÜ ροýχα και παποýτσια …μαúμοý. Επßσης μπορεßτε να ψωνßσετε τÜπητες, σακßδια φτιαγμÝνα απü μαλλß και χειροποßητες κουβÝρτες. Στη gallery Gem (απÝναντι απü το ΧαμÜμ) υπÜρχουν σπÜνιες αντßκες και σουβενßρ.
Στα εστιατüρια προσφÝρονται εκατοντÜδες πικÜντικοι και Üκρως απολαυστικοß γευστικοß συνδυασμοß προς τÝρψη κÜθε καλοφαγÜ. Γευθεßτε σπαρταριστÜ και φτηνÜ ψÜρια, το περßφημο κους –κους, ντονÝρ και κεμπÜπ ψημÝνα στα ξýλα.
Παραδοσιακü ΧαμÜμι:
Για να νιþσετε Üλλος Üνθρωπος και να σας βγÜλουν βρþμα που οýτε εσεßς ξÝρατε üτι εßχατε. Η πλÞρης περιποßηση κοστßζει 20 ευρþ.
Αν μπεßτε στην Telmessos Gold Bazaar θα κÜνετε κακü στη τσÝπη σας και καλü στο αγαπημÝνο σας πρüσωπο γιατß θα βρεßτε Rolex, Omega, Rado, Frederigue Constant και Breitling, üλα με εγγýηση γνησιüτητας..
.................................................................................................................................
Η Λýκια βρßσκεται στο νοτιοδυτικü τμÞμα της ΜικρÜς Ασßας. Οι ιστορικÝς πηγÝς για τη Λυκßα ξεκινοýν üταν ο στρατüς του Κýρου την κατακτÜ το 540 π.Χ...
Εξελληνßστηκε κατÜ την περßοδο του Μ. ΑλεξÜνδρου, üταν εκεßνος την κατÝκτησε ολüκληρη μαζß με την Παμφυλßα θÝλοντας να εξουδετερþσει τη δýναμη του Περσικοý ναυτικοý, αφοý κυριÜρχησε στα παρÜλια. Αφοý κατÝβαλε με επßθεση τα ¾παρνα, ανÝθεσε τη διοßκησÞ της στον παιδικü του φßλο ΝÝαρχο, τον οποßο üρισε ως σατρÜπη.
ΑναφορÜ στη Λυκßα γßνεται στην ΙλιÜδα, üταν ο ΠÜτροκλος σκοτþνει τον εξÝχοντα Þρωα της, τον Σαρπηδüνα. Εκεß επεμβαßνει ο Δßας (στßχοι Π 663-683) και δßνει εντολÞ στον Απüλλωνα για την ανÜληψη του νεκροý Σαρπηδüνα απü το πεδßο της μÜχης και τη μεταφορÜ του στην πατρικÞ Λυκßα.
Χαρακτηριστικü της Λυκßας εßναι οι τÜφοι, οι οποßοι εßναι διþροφοι με τριγωνικÞ στÝγη.